Prijava

Trenutno poteka akcija brezplačne objave ponudb.

Skutni in makov retaš

Sestavine

 Za vlečeno testo

  • 400g gladke moke
  • 1 jajce
  • 1/2 žlička soli
  • 1dl mlačne vode
  • 1 žlica raztoplenega, komaj mlačnega mleka
  • Za skutin nadev
  • 500g dobro odcejene sveže skute
  • 2,5dl goste kisle smetane
  • 2 jajci
  • 4 žlice olja
  • 4 žlice prebranih in opranih rozin
  • 1 vanilijev sladkor
  • 2 do 3 žlice sladkorja

 

Za makov nadev

  • 300g dobro zmletega maka
  • smetana z 1 jajcem
  • olje kot za skutin zavitek
  • sladkamo po okusu

 

Postopek priprave

Zamesimo gladko, mehkejše testo. Oblikujemo hlebček, ga položimo na pomokano krpo in pokrijemo, da ne dobi na površini skorjice. Tako naj na toplem počiva 30 minut.

Skuto razdrobimo. Smetano in rumenjake v večjem lončku dobro zmešamo. Beljak stepemo v trd sneg in rahlo primešamo k smetani z rumenjaki. Polovico jajčne smetane polijemo po skuti in jo z vilicami rahlo zmešamo.

Na prtu, ki ga pomikamo z ostro moko, raztegnemo testo v centimeter debelo ploščo in jo zgoraj natančno premažemo s tekočo maščobo. Z rokami testo čim bolj tanko razvlečemo v velikost srednje velike oglate mize, pri čemer pazimo, da ne naredimo lukenj. Do polovice po dolžini testa potresemo skuto. Preostanek smetane z jajci pokapamo po skuti in po gornji polovicipraznega testa - a ne čisto do roba.

Pokapamo se s preostalo maščobo in sladkamo po okusu. Debeli testeni rob ob skuti odrežemo s topim nožem ali ga odtrgamo. Potresemo še rozine in zavitek zelo rahlo s pomočjo prta zavijemo do zadnjega debelega roba testa, ki na nato odrežemo. s čim bolj debelim, a ravnim robom krožnika  zavitek narežemo na slabo polovico pekača in ga ne pretessno zložimo v namaščen pekač.

Preden ga damo v pečico, ogreto na 230 stopinj, ga zgoraj premažemo s smetano. Ko lepo zarumeni, temperaturo zmanjšamo na 200 stopinj in spečemo do konca.

režemo nekoliko ohlajenega. preden ga postrežemo, ga po želji še posladkamo.

Zadnje objave