Prijava

Trenutno poteka akcija brezplačne objave ponudb.

Dolenjski štruklji v smetanovi omaki s čemažem

Na Dolenjskem so se štriklji jedli predvsem ob večjih kmečkih opravilih. Kuhali so se v peči, ponavadi so zraven postegli tudi vodo, v kateri so se štruklji kuhali. Današnji recepti so povzetek starh jedi, vendar prilagojeni današnjemu časo, ko zmanšujemo kalorično vrednost jedi, povečujemo pa balast in dodajamo vitamine in minerale. Štruklji se še posebno priležejo v hladnih zimskih dneh.

 

Sestavine za testo

20 dag moke

1 jajce

sol

malo olja

mlačna voda

 

Sestavine za nadev

0,5 l domače pregrete smetane

200 g svežih kruhovih drobtin

2 jajci

sol

maščoba

 

Sestavine za omako

0,25 l sladke emetane

1 dl vode

sveže narezan čemaž - količina po okusu

 

Postopek priprave

Iz sestavin zamesimo vlečeno testo in ga pustimo počivati 30 min. Nato ga tanko razvaljamo, razvlečemo. Propravimo nadev tako, da na malo maščobe prepražimo kruhove drobtine, dodamo pregreto smetano, jajca in sol ter vse skupaj zmešamo.

 Testo potresemo z nadevom in zvijemo. Štrukelj lahko kuhamo v prtiču, ki smo ga prej potresli z drobtinami ali v dobro namaščeni aluminijasti foliji. Štruklje kuhamo v slanem kropu 20 min. Omako pripravimo tako, da smetano razredčimo z malo vode, dodamo sol in zavremo. Kuhane štruklje razrežemo in postežemo s smetanovo omako ter jih potresemo z drobno narezanim čemažem.

Zadnje objave