Prijava

Trenutno poteka akcija brezplačne objave ponudb.

Bizeljski ajdov kolač

Ajdov kolač so ženske na Bizeljskem pekle že od nekdaj. Postregle so ga ob praznikih, največkrat ob božični večerji.

 

Sestavine za testo

60 dag moke

20 dag ostre moke

2 dcl kisle smetane

1,5 l vode

 

Sestavine za nadev

2 kg skute

2-3 jajca

sol

10-15 dag masla

kisla smetana za premaz

 

Postopek priprave

Ajdovo moko solimo in poparimo z vrelo vodo. Maso ohladimo, dodamo belo ostro moko in kislo smetano ter umesimo testo. Razdelimo ga na dva ali tri dele. Nato testo razvaljamo in namažemo z nadevom. Po nadevu narežemo koščke masla. Testo zvijemo, položimo v namaščen ali s peki papirjem obložen pekač ter pečemo uro in pol.

Prvih 30 min pri temperaturi 180-200 stopinj celzija. nato kolač premažemo s kislo smetano in ga pečemo 60 min na temperaturi 160-170 stopinj celzija. Malo ga ohladimo in še toplega razrežemo.

Zadnje objave