|
Štruklji v juhi
Na Dolenjskem so se nekoč štruklji jedlo le v juhi. Postregli so jih ob žetli ali ob mlačvi. Kuhali so jih v krušni peči. Štriklje v juhi pripravljamo skozi vse leto, še posebej se priležejo v hladnih zimskih dneh.
Sestavine za testo 20 dag moke 1 jajce sol malo olja mlačna voda
Sestavine za nadev 50 dag skute 2 jajci sol smetana (najboljša je gosta domača smetana, ki jo poberemo s kuhanega mleka, sicer je pa vseeno. Če je skuta bolj kisla dodamo malo sladke smetane in obratno.) 2 l vode
Postopek priprave Iz sestavin zamesimo vlečeno testo in ga pustimo počivati 30 min. Na tanko ga razvaljamo, razvlečemo in potresemo z nadevom. Zvijemo ga v tanjši svalek ter ga z robom krožnika narežemo v 5 cm dolge štruklje. Štruklje nato kuhamo 15 min v slanem kropu, kateremu dodamo malo smetane. Juho, v kateri smo kuhali štruklje, takoj postrežemo.
Dober tek!
Zadnje objave
|