|
Trentanski krafi
Trentarski krafi, ki veljajo za posebnos na Bovškem, so kuhani žepki iz vlečenega testa z nadevom iz suhih hrušk (tepk), sladkorja in začimb. Sladica se je pripravljala na božični večer pred odhodom k polnočnici.
Sestavine za vlečeno testo 0,5 kg bele moke 2 dcl slane mlačne vode 1 jajce ščepec soli 2 žlici olja
Sestavine za nadev 1 kg suhih hrušk sladkor (po okusu) cimet rum 15 dag masla
Postopek priprave Iz setavin naredimo vlečeno testo, ki naj počiva vsaj 30 min. Suhe hruške (tepke) operemo, v vodi skuhamo do mehkega in jih ohladimo. Odstanimo pečke in peclje ter ostalo zmeljemo. Dodamo sladkor, cimet, malo ruma in malo stopljenega masla. Vse skupaj dobro premešamo. Testo oblikujemo v tanke in kratkesvaljke, ki jih razvaljamo v okrogle krpice v velikosti dlani. V sredino krpice položimo za jedilno žlico nadeva. Krpico u nadevom nato prepognemo in polkrožna robova stisnemo s prsti, da dobimo obliko krapca oz. žepka. Krafe kuhamo v vreli slani vodi tako dolgo, da priplavajo na površje. Kuhane poberemo iz vode, serviramo na krožniku in zabelimo z žličko medu in stopljenim maslom ali s popraženimi drobtinami. Ponudimo še tople.
Dober tek! Zadnje objave
|