Prijava

Trenutno poteka akcija brezplačne objave ponudb.

Trentanski krafi

Trentarski krafi, ki veljajo za posebnos na Bovškem, so kuhani žepki iz vlečenega testa z nadevom iz suhih hrušk (tepk), sladkorja in začimb. Sladica se je pripravljala na božični večer pred odhodom k polnočnici.

 

Sestavine za vlečeno testo

0,5 kg bele moke

2 dcl slane mlačne vode

1 jajce

ščepec soli

2 žlici olja

 

Sestavine za nadev

1 kg suhih hrušk

sladkor (po okusu)

cimet

rum

15 dag masla

 

Postopek priprave

Iz setavin naredimo vlečeno testo, ki naj počiva vsaj 30 min. Suhe hruške (tepke) operemo, v vodi skuhamo do mehkega in jih ohladimo. Odstanimo pečke in peclje ter ostalo zmeljemo. Dodamo sladkor, cimet, malo ruma in malo stopljenega masla. Vse skupaj dobro premešamo.

Testo oblikujemo v tanke in kratkesvaljke, ki jih razvaljamo v okrogle krpice v velikosti dlani. V sredino krpice položimo za jedilno žlico nadeva. Krpico u nadevom nato prepognemo in polkrožna robova stisnemo s prsti, da dobimo obliko krapca oz. žepka.

Krafe kuhamo v vreli slani vodi tako dolgo, da priplavajo na površje. Kuhane poberemo iz vode, serviramo na krožniku in zabelimo z žličko medu in stopljenim maslom ali s popraženimi drobtinami.

Ponudimo še tople.

 

Dober tek!

Zadnje objave