Prijava

Trenutno poteka akcija brezplačne objave ponudb.

Kako dobro poznamo gobe

 

Gobe v različnih oblikah so priljubljena jed v jesenskih dneh, saj ne vsebujejo maščob in holesterola, bogate pa so z vlakninami, niacinom in bakrom. Imajo zelo malo kalorij, uživamo pa jih lahko v različnih jedeh, tako pri zajtrku, kosilu ali večerji. 

Resnice in zmote o prepoznavanju gob 

O prepoznavanju užitnih gob kroži med ljudmi veliko modrosti. Nekaj smo jih poiskali, vendar naj vam služijo le kot dodatna opora pri prepoznavanju gob, vsekakor pa se, če niste povsem prepričani, raje posvetujte z izkušenimi gobarji.

Po ljudskem prepričanju je goba strupena, če potemni, ko jo stisnemo, če izloča belkast sirup, če potemni, ko jo skuhamo, postane vijoličasta, ko jo podrgnemo ali ima izrastke na površini. Nasprotno pa naj bi bile užitne tiste gobe, ki rastejo na lesu, imajo na sebi polže, tiste, ki jih jedo veverice ali zajci, pa tudi tiste, ki so bele barve in nimajo prstana na betu.

Zanimivosti o gobah 

Ste vedeli, da nekateri ljudje lahko jedo gobe brez težav, pri drugih pa nekatere vrste gob povzročijo bruhanje ali drisko? Še več, pri nekaterih ljudeh tudi popolnoma užitne gobe povzročijo alergično reakcijo. Zanimivo je tudi, da so nekatere vrste gob strupene, ko so surove, če pa jih prevremo in skuhamo, postanejo užitne. Nekatere gobe so strupene, če jih uživamo skupaj z alkoholom, druge pa postanejo strupene, če jih pojemo preveliko količino. Nekatere gobe so užitne, ko so sveže, če so stare, pa postanejo strupene. Nekatere gobe so halucinogene, nekatere druge pa so strupene za živali, pri ljudeh pa presenetljivo ne povzročajo velikih težav.

Zastrupitev z gobami 

Nikoli ne jejte gob, ki jih ne poznate ali jih niste kupili v trgovini ali pri poznavalcih gob. Če ste kljub temu pojedli gobo, za katero sumite, da je bila strupena, ne čakajte, da se pojavijo prvi simptomi zastrupitve, saj se ti lahko pokažejo šele čez nekaj dni. Zdravila proti zastrupitvi z gobami ni!

Previdnost pri uživanju gob torej ni odveč, ko pa ste prepričani o njihovi užitnosti, si jih lahko privoščite v najrazličnejših oblikah: z jajci, v rižotah, omakah k mesu ali kot samostojno jed.

Zadnje objave