Prijava

Trenutno poteka akcija brezplačne objave ponudb.

Slovenska zelenjava je odlične kakovosti

Slovenska zelenjava je odlične kakovosti

 

KGZS svetuje potrošnikom: «Kupujte lokalno pridelano zelenjavo.«

 

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je zgrožena nad informacijami, da se na njivah uničuje kakovostna slovenska zelenjava. Zavzema se, da se v trgovinah zagotovi »slovenska polica«, kjer bo potrošniku na voljo izključno zelenjava slovenskega porekla.

Ob tem opozarja na ključno vlogo potrošnikov. V kolikor bodo potrošniki povpraševali po lokalno pridelani zelenjavi in jo tudi kupovali, bo pridelovalcem slovenske zelenjave lažje vstopiti v trgovine, potrošniki pa bodo imeli s tem večjo izbiro kakovostne zelenjave.

KGZS tudi opozarja, da je treba zagotoviti prepoznavnost shem kakovosti, po katerih je slovenska zelenjava pridelana. KGZS se med drugim zavzema za optimalno zagotavljanje sledljivosti zelenjave »od njive do krožnika«, ki je v korist tako pridelovalcev slovenske zelenjave kot tudi potrošnikov.

KGZS poudarja pomen osveščanja potrošnikov o prednostih lokalno pridelane zelenjave. Večji del slovenske zelenjave je pridelan na integriran način, kar je jamstvo, da je uporaba kemičnih sredstev za varstvo rastlin pred boleznimi, škodljivci in za zatiranje plevelov minimalna. Ob tem KGZS dodaja, da je slovenska zelenjava podvržena celo strožjim pravilom pridelave kot zelenjava iz Evropske unije, in da ustreza višjim standardom kakovosti. Pomemben vidik lokalno pridelane zelenjave in nakup takšne zelenjave je tudi okoljski. Lokalno pridelana zelenjava namreč temelji na kratkih poteh »od njive do police«. S tem bistveno manj obremenjuje okolje z emisijami plinov in porabo neobnovljivih virov energije kot zelenjava, ki prepotuje na stotine oziroma tisoče kilometrov. Lokalno pridelana zelenjava vsebuje tudi več hranilnih snovi in je bolj okusna, ker je pospravljena v optimalni zrelosti. Zelenjava, ki je prepotovala na stotine kilometrov, pa je v nasprotju z lokalno pridelano zelenjavo potrgana pred tehnološko zrelostjo in umetno dozori med prevozom in skladiščenjem.

V kolikor se bo zanimanje potrošnikov za nakup kakovostne lokalno pridelane zelenjave povečalo, lahko pričakujemo dvig stopnje samooskrbe z zelenjavo, ki trenutno znaša zgolj 37 odstotkov. S tem bomo zagotovili nova delovna mesta in posledično višjo gospodarsko rast. Potrošnik pa bo lahko užival v večji izbiri kakovostne zelenjave slovenskega porekla.

Jerica Potočnik

Zadnje objave