Jabolčna pita s skuto

17. 10. 2022

 

SESTAVINE

*Sestavine za 4 osebe

marelična marmelada za premaz testa

maslo in moka za pekač

Jabolčni nadev

  • 320 g jabolk
  • 0,4 žlička mletega cimeta
  • limonin sok
  • 20 g sladkorja

Skutin nadev

  • 120 g skute
  • 0,4 jajce
  • 20 g sladkorja
  • 0,4 vrečka vanilijevega sladkorja
  • drobno naribana limonina lupinica
  • 1-2 žlici kisle smetane

Testo

  • 120 g moke
  • 0,4 žlička pecilnega praška
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 0,4 ščepec soli
  • 80 g hladnega masla
  • 0,4 jajce
  • 0,4 rumenjak

 

POSTOPEK

Najprej pripravimo testo. V skledo presejemo moko in jo zmešamo s soljo ter presejanim sladkorjem in pecilnim praškom. Po suhih sestavinah potrosimo na kocke narezano maslo. Maščobo s konicami prstov vgnetemo v suhe sestavine in mešanico pri tem dvigamo, da postane zračna in podobna drobtinam. Dodamo jajce in rumenjak ter sestavine na hitro zgnetemo v testo, ki ga oblikujemo v kepo, ki jo blago sploščimo in ovijemo v prozorno folijo. Položimo jo v hladilnik vsaj za 60 minut. 

Skuto z vilicami dobro pretlačimo. Zmešamo jo z jajcem, navadnim in vanilijevim sladkorjem, kislo smetano ter limonino lupinico. 

Jabolka olupimo in jih razrežemo na četrtine, katerim odstranimo pečišča. Nato jih narežemo na tanke rezine, ki jih stresemo v skledo, pokapamo z limoninim sokom in potrosimo s sladkorjem ter mletim cimetom. Jabolka nežno premešamo, da se rezine enakomerno začinijo. 

Okrogel model za pito (premera 26 centimetrov) namastimo z maslom in pomokamo (odvečno moko odstranimo). Približno 2/3 ohlajenega testa na rahlo pomokani delovni površini tanko razvaljamo v krog. Testa mora biti toliko, da z njim prekrijemo dno in obod modela za pito. S prsti ga nežno pritisnemo ob dno in obod, nato pa ga z vilicami na več mestih prepikamo. 

Testo, ki je na dnu pekača, premažemo z marmelado, nato pa nanj nanesemo skutin nadev, ki ga enakomerno razmažemo po celotni površini in po vrhu lepo pogladimo. Po skutinem nadevu razporedimo jabolka, ki jih v primeru, da so zelo sočna, rahlo ožamemo.  

Iz ostalega testa naredimo svaljke ali trakove in jih položimo čez jabolka, tako da nastane mreža. Pito pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, približno 40 minut. 

Vir: okusno.je

Nazaj