Piščančja juha za imunski sistem

19. 02. 2024

 

Sestavine:

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 večja čebula, narezana na koščke
  • 3 stebla zelene, narezana na koščke ali rezine
  • 2 večja korenčka, narezana na koščke
  • 450 g svežih gob, očiščene in narezane na lističe
  • 5 strokov česna, olupljen in drobno nasekljan
  • 1,5 l nesoljene piščančje osnove (lahko tudi voda)
  • 4 vejice timijana
  • pločevinka čičerike, odcejena in oplaknjena pod vodo
  • 600 g piščančjega mesa brez kože, a po možnosti s kostjo (npr. prsi, stegna)
  • 1,5 žličke soli
  • 0,25 žličke zdrobljenega čilija 
  • 200 g kodrolistnega ohrovta; trda stebla odstranjena, listi grobo nasekljani ali natrgani na koščke


Postopek priprave: 

  • V večjem loncu segrejemo olje. Dodamo čebulo, zeleno in korenje. Zelenjavo med občasnim mešanjem pražimo na zmernem ognju približno pet minut. 
  • Primešamo gobe in česen. Vse skupaj pražimo še tri minute.
  • Prilijemo jušno osnovo (ali vodo). Dodamo še timijan in piščančje meso. Začinimo s soljo in čilijem. Ko juha zavre, lonec pokrijemo in pustimo, da se ob rahlem vrenju kuha približno 25 minut oziroma toliko časa, da se meso povsem skuha. 
  • Iz lonca odstranimo kuhanega piščanca in pustimo, da se nekoliko ohladi. V lonec stresemo oprano čičeriko.
  • Piščančje meso z vilicami natrgamo na kose, ki jih skupaj z ohrovtom dodamo v lonec. Pustimo, da se juha pokrito kuha še pet minut, da se ohrovt zmehča.
  • Pripravljeno juho serviramo v globoke krožnike ali jušne skodelice. Postrežemo jo, dokler je še topla. 

Vir: Okusno.je

Nazaj